Toneelkring De Sparren

Het ontstaan van Toneelkring De Sparren

De geschiedenis van Toneelkring De Sparren gaat terug tot in 1964. Daar vinden we het optreden terug van het Toneel- en Operettegezelschap 'De Sparren' met het stuk 'Op de Purperen Heide'. In datzelfde seizoen werd ook 'Marjatta's Kerst' op de planken gezet. Hetzelfde koor zorgde hier voor de omkadering door het zingen van kerstliederen.

De huidige naam Toneelkring De Sparren vinden we voor het eerst terug in maart 1966 met de opvoering van ' De Fatale Datum'. De opvoeringen vonden aanvankelijk plaats in de meisjesschool H. Hart Heuvel-Kalmthout. Na een korte omzwerving langs de jongensschool van de Schooldreef, kwamen we terecht in het gildenhuis, later Ontmoetingscentrum 'De Zonnedauw', waar wij nu ons vast onderkomen hebben voor de opvoeringen.

Het dynamisme van de toneelkring komt niet alleen tot uiting in de talrijke toneelproducties. Wij steunden ook een aantal uitzonderlijke initiatieven. Wij denken hierbij aan de opvoering van 'De Goudboer' ter gelegenheid van de 11 juli viering in 1969, ingericht door het gemeentebestuur van Kalmthout en 'De Kruisweg' op Goede Vrijdag in 1970 in de kerk van de Heuvel.

Tevens werd in 1974 deelgenomen aan de toneelcyclus onder auspiciën van de Cultuurraad van Kaltmhout met de opvoering van 'Souvenir uit Liedekerke'. Begin jaren 90 was Toneelkring De Sparren een trouwe deelnemer aan de Roefeldag.

Sinds 1992 is Toneelkring De Sparren aan een volgend hoofdstuk in zijn bestaan begonnen, en dit kwam tot uiting in de vernieuwende productie 'Valstrik voor een man alleen'. In het najaar van 1993 zorgden wij voor een primeur in onze geschiedenis door voor het eerst een opvoering exclusief voor kinderen te programmeren. 'Krabben en Dabben' bleek een schot in de roos te zijn, want liefst 600 kinderen hebben van dit toneelspel genoten. In 1994 kreeg dit een verlengstuk met 'Help…spoken losgebroken!. Sedertdien wordt er regelmatig een productie voor kinderen of de ganse familie geprogrammeerd.

Creatief bezig zijn en steeds verder willen experimenteren blijft het motto van Toneelkring De Sparren. Dit merk je niet alleen in soms wel erg sobere en gestilleerde decors maar ook aan de keuze van de stukken. In dit verband denken we bijvoorbeeld aan het decor van 'Kinderen van karton' (2000), maar ook aan de productie 'Mijn Papa' dat gespeeld is in een knusse winterversie in de Balkenzaal van het Arboretum (december 2001) en in een compleet verschillende zomerversie in het atelier van het Waterzuiveringsstation Aquafin te Kalmthout (juni 2002). Op 12 oktober 2002 werd in het kader van het cultuurproject 'De Tent ' van de gemeentelijke Cultuurdienst een opvoering gebracht van 'De kleine August', in samenwerking met de Koninklijke Muziekvereniging Vlijt en Eendracht. Ook de opvoering van 'De man van Koekenbrood' past in dit rijtje. Als eerste amateur toneelkring na de creatie voor Vlaanderen in het jeugdtheater (1978), hebben de Sparren het in 2006, na 32 jaar, aangedurfd deze 'musical' te programmeren. Tijdens de voorbereidingen is duidelijk gebleken waarom. Maar het resultaat mocht gezien worden.

In 2007 stond Toneelkring De Sparren paraat tijdens HangArt en voerde 'de ingebeelde zieke' op in de brandweerkazerne van Kalmthout.  Een gedurfde opvoering met maar liefst 19 acteurs!  Dit in groot contrast met 'schafttijd' dat werd opgevoerd in 2008 met amper 2 acteurs.  Zelfs met 2 hoofdrolspelers werd een ingrijpend repertoire gespeeld dat zeker gezien mocht worden.

In 2014 bestonden we maar liefst 50 jaar, wat we dan ook niet onopgemerkt voorbij hebben laten gaan.

Wij hopen er  samen met jullie nog vele jaren bij te doen om zo nog vele aangename voorstellingen te bezorgen!